Industrier och företag besitter ofta enorm kapacitet för produktion av solenergi. Det finns ofta stora lokaler och därmed stora ytor tak eller mark att tillgå för väl tilltagna solcellsanläggningar. Därmed finns det även potential till produktion av stora mängder el till verksamheten. När solen ger ifrån sig som mest energi, det vill säga mitt på dagen, är verksamheten i full gång och kan ta vara på solenergin på bästa sätt. Solen är en oändlig resurs – låt oss hjälpa dig att utnyttja den på bästa sätt.
Nedan presenteras processen från att vi får kontakt med en kund till att montage och installation för en solcellsanläggning är igång.
Kontakta oss via telefon eller mail. Önskar ni att vi kontaktar er går det bra att lämna kontaktuppgifter i formuläret så hör vi av oss
Vi kommer ut och tittar på platsen för solcellernas placering, oavsett om det gäller en markanläggning eller en anläggning på tak. Förarbetet är a och o när det kommer till en optimerad solcellanläggning.
Efter ett platsbesök ritar vi upp panelernas placering, tittar på årsproduktion och anpassar anläggningen utefter kundens behov och önskemål. Detta görs för att kunna ta fram en genomarbetad offert.
Efter en godkänd offert påbörjas projekteringen och en plan läggs upp för montering, installation och driftsättning. Vilket resulterar i ett preliminärt datum för en färdig anläggning som under lång tid framöver kommer att producera grön el till fastigheten.
När all planering för projektet är färdig påbörjas arbetet ute på plats. Takfästen placeras ut och panelerna monteras på taket. Kablage kopplas till anläggningen och leds ner till växelriktaren och vidare till mätaren.
Det sista steget handlar om att koppla upp anläggningen till elnätsföretaget och internet för att det ska gå att styra anläggningen. Efter att samtliga komponenter kontrollerats och allt fungerar som det ska lämnas anläggningen över till kunden.
Vid frågor gällande våra tjänster eller frågor som solkraft är ni välkomna att kontakta oss för ett telefonsamtal eller platsbesök. Genom att skicka iväg ett intresse tar vi kontakt med er.
En viktig aspekt av att investera i solceller för företag är de ökande krav på hållbarhet som ställs från både nationella och internationella organisationer. Industri och företag är en viktig aktör i en hållbar omställning samt att allt fler konsumenter ställer krav på tillverkare gällande ett miljöperspektiv i sin produktion. Många industrier och företag är idag medvetna som möjligheterna att sänka sina energikostnader och sin miljöpåverkan genom att utnyttja solenergi i sin verksamhet. Med solceller och egenproducerad grön el marknadsförs även företaget som mer hållbart vilket blir en alltmer viktig dragningskraft för både personal, kunder och samarbetspartners. Företag har stor potential att påverka en hållbar samhällsomställning, samtidigt som kostnaderna för el sänks och tillgången på el säkras.
Solceller är en investering i verksamheters framtida elförbrukning och säkrar inte bara verksamhetens behov av el utan fastställer även ett timpris som gör att det finns en förutsägbarhet i kostnader och utgifter.
Investeringen kan göras på flera olika sätt och det är som företag möjligt att låna pengar för att täcka upp för vissa kostnader vid behov. Gröna lån är något som både företag och privatpersoner kan ta del av för att hantera en investering i förnyelsebar energi. Ett Grönt lån är ett boendelån för de som vill bo eller verka mer hållbart. Lånet ger ett extra avdrag på 10 räntepunkter. På Sparbanken går det att läsa mer om vilka krav som finns för att få ta del av Gröna lån samt hur fastigheten kan miljöklassas utefter dessa krav.
En solcellsinvestering grundas även i att en anläggnings återbetalningstid utgör ungefär halva den livstid som anläggningen har under vilken solceller producerar solel. Detta innebär att efter återbetalningstiden, 8–15 år, är allt som solcellerna producerar en ren vinst. Läs mer om detta i Solcellsguiden (länk till För- och nackdelar med solceller).
För större solcellsanläggningar kan det vara en god idé att lagra den el som produceras av solcellerna i ett batteri, antingen för att sälja el till elnätet eller använda elen vid behov. Det finns många fördelar med att investera i batterilagring och det blir allt vanligare att göra det. Ett ökat intresse för batterilagring pressar ner priserna och ger kraft åt innovation. Batterier idag är betydligt mer effektiva än för bara ett par år sedan och utvecklingen går framåt. Även samtidens fluktuerande elpriser utgör en stor drivkraft att ta hand om den egenproducerade elen på bästa sätt. Brist på el tillsammans med en omställning mot eldrivna fordon gör att priserna från elnätsföretagen troligtvis kommer att vara höga under en lång tid framöver. Batterilagring är även en god strategi för att jämna ut effekttopparna och gör det möjligt att använda större andel av den solel som produceras. Om anläggningen producerar mer el än vad hushållet gör av med är det möjligt att sälja tillbaka el till elnätet. Läs mer om att sälja överproducerad el i Solcellsguiden.
Eldrivna fordon blir allt vanligare och högre krav ställs på företagens redovisning av utsläpp för särskilda certifieringar. Genom att investera i en laddbox tillsammans med solceller kan arbete och transporter göras fossilfria, och verksamheten blir mer hållbar och miljövänlig.
Transport utgör en tredjedel av världens utsläpp och i takt med klimatförändringarna blir det allt viktigare att göra medvetna val. Här fyller fordon och maskiner som drivs på el en viktig roll som alternativ till fossildrivna sådana. En solcellsanläggning i kombination med laddbox gör det möjligt att använda den solenergin som produceras även till transport. Det finns en uppsjö av laddboxar med diverse funktioner och i varierande utformning. Funktioner för en laddbox som vi anser är viktiga att få med sig är:
Här samlar vi information om solceller och nyheter för vidare fördjupning och utökade svar på vanliga frågor.